Een ondernemer met een man-vrouwfirma dineert zeer regelmatig met zijn vrouw buiten de deur. Dat doen ze in restaurants van hun klanten. De bonnetjes worden netjes bewaard en geboekt op verkoopkosten. De Belastingdienst bestrijdt de zakelijkheid van deze kosten en corrigeert de aangifte. Gelet op de omvang van de uitgaven en het aantal keren dat bij dezelfde restaurants wordt gegeten zou 75% van de uitgaven privé zijn. Wat beslist de rechter?
Het Gerechtshof stelt vast dat de ondernemer wel bonnen administreert, maar niet de zakelijkheid van deze uitgaven aannemelijk maakt. Hij heeft geen gegevens verstrekt omtrent de vraag met wie hij en/of zijn echtgenote hebben gegeten en wat het zakelijke element van de restaurantbezoeken was. De ondernemer heeft geluk gehad dat de Belastingdienst toch nog 25% als zakelijk heeft geaccepteerd. Op deze 25% van de kosten wordt uiteraard de wettelijke aftrekbeperking toegepast.
Tip: Noteer bij elk restaurantbezoek op de bon met wie u hebt gesproken en waarover. Zo onderbouwt u de zakelijkheid.
Terug naar het overzichtSchrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van financiële en fiscale ontwikkelingen.